Diyabet yani Şeker hastalığı önlenebilir mi?
02 Ekim 2018



DİYABET, tedavi edilmediği takdirde organ hasarlarının oluşmasına neden olur. İyi şekilde tedavi edildiğinde ise, organ hasarı yaşatmayan, sorun teşkil etmeyen bir hastalıktır. 

Dünyadaki koroner kalp damar hastalıklarının, buna bağlı miyokard infarktüsünün, hipertansiyonun, felçlerin, böbrek hastalıklarının, 20 yaş üstü körlüğün, 1 numaralı sebebi DİYABET’tir.

DİYABET hastaları, her 3 ayda 1, organ hasarı olup olmadığını anlamak için test yaptırmalıdır. Çıkan sonuçlara göre gereken önlemler alınmalıdır.

Hastada organ hasarı olup olmadığını anlamak için, son 3 aylık açlık ve tokluk kan şekeri ortalamasını gösteren hemoglobin A1C testi yapılır. Çıkan sonuç 7'nin altında ise DİYABET, vücutta herhangi bir organa hasar vermemiş demektir. Çıkan değer yüksekse, hasta, doktorunun gözetiminde bu değeri 7'in altına düşürmelidir.

21. yüzyıl yaşam modelinin oluşturduğu sorunlardan olan hareketsizlik, hızlı yemek yeme, fast food tarzı beslenme, stres, toplumda şişmanlığı artırarak; insülin direncinin de artmasına sebep oluyor.

Milyonlarca insanın organ hasarına, hayat süresinin kısılmasına sebep olan DİYABET, basit önlemlerle önlenebiliyor.

Bu önlemlerden bazıları:

  • Günde 30 dakika yürümek
  • Doğru beslenmek
  • Daha çok salata ve sebze tüketmek
  • İdeal kiloya dönmek ve korumak

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmalısınız.