Antibiyotikler bilinçli kullanılmalı
02 Ekim 2018


Antibiyotikler bilinçli kullanılmalı

Antibiyotik, bir mikroorganizma tarafından, başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak amacıyla kullanılmaktadır. Antibiyotikler etkili oldukları mikropların yapısal veya metabolik fonksiyonlarını bozarak etkilerini gösterirler.

Ancak antibiyotikleri her hasta olan kullanabilir diye bir kural bulunmamakla birlikte bu ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması önerilir. Aksi takdirde vücudun birçok organının fonksiyonlarını bozabilir.

Aslında hayat kurtaran bir mucize olarak tıpta kullanılan antibiyotikler kontrolsüz kullanıldığında hayatı tehdit edebilecek durumlara kadar götürebilir.

Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Uzmanları, antibiyotiklerin doğru kullanımı hakkında bilgi verdi.

Kısa süre ve yeterli dozda kullanılmalı

Antibiyotiklerin mikroplar üzerinde öldürücü etkisi varken, mikropta meydana gelen değişimler sonucu artık ilacın etki etmemesi hayatı tehdit eden önemli bir neden olarak gösterilebilir. Bu nedenle eğer enfeksiyon etkeni antibiyotiğe duyarlı ise veya duyarlı olacağı öngörülüyorsa tercih edilmelidir. İlaç yeterli dozda ve mümkün olduğu kadar kısa bir süre uygulanmalıdır. Etkisiz dozda veya gerektiğinden daha uzun bir süre ilaç verilmesi, bakterinin direnç kazanmasını kolaylaştırabilir. İlaç uygulamadan önce hastalardan izole edilen bakteri ile duyarlık testleri yapılarak bu testlerin sonucuna göre, kullanılacak ilaç düzenlenmelidir.

Antibiyotiklerin uygunsuz şekilde kullanılması, bakterilerin, sonraki tedavilere karşı direnç geliştirmesine neden olabilir. Yani, daha sonra bu antibiyotiğe gerçekten ihtiyaç duyduğumuzda işe yaramazlar.

Çünkü, normal bakteriyel floranın değişmesine yol açarak, antibiyotiklere dirençli bakterilerin gelişimine yardımcı olurlar.

Antibiyotiklere dirençli bakteri enfeksiyonları ise,

  • Hastalık ve ölüm oranlarında artışa,
  • Hastanede geçirilen sürenin uzamasına,
  • Tedavi maliyetlerinde artışa yol açar

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmalısınız.