Sigaranın böbrek üzerine olan olumsuz etkilerini biliyor musunuz?
04 Ekim 2018


Sigara, damar endotelinin fonksiyonlarını bozarak ateroskleroz gelişmesini hızlandırır. Kan basıncını artırıcı etkisine ek olarak, böbrek damarlarındaki direnci artırarak böbrek fonksiyonlarının azalmasına yol açar.

Epidemiyolojik çalışmalarda, sigaranın idrardaki albümin atılımını artıran güçlü bir faktör olduğu gösterilmiştir. İdrarla albümin atılımının artması, hem böbrek yetersizliğinin habercisidir, hem de kalp ve damar hastalığı riskinin arttığının güçlü bir göstergesidir.

Hipertansiyonu olan hastalarda yapılan bir çalışmada kan basıncının kontrol altına alınması durumunda bile sigara içilmesinin böbrek yetersizliği gelişmesinde en güçlü belirleyici faktör olduğu anlaşılmıştır.

Sigara içen tip 1 ve tip 2 diyabetik hastalarda, böbrek yetersizliği gelişme riskinin, sigara içmeyenlere göre daha fazla olduğu bilinmektedir. Kan şekeri ve kan basıncının iyi kontrol altına alındığı tip 1 diyabeti olan hastalardan sigarayı bırakanlarda böbrek fonksiyonlarındaki azalma hızının, içmeye devam edenlere göre belirgin olarak yavaşladığı bildirilmiştir. Bu bulgu, diyabete bağlı böbrek yetersizliği gelişmiş hastaların bile sigarayı bırakma ile yarar görebileceğini göstermesi açısından önemlidir.

Tip 2 diyabete bağlı olarak böbrek yetersizliği gelişmiş olan ve kan basıncının ve kan şekerinin iyi kontrol edildiği hastalarda yapılan bir çalışmada, sigara içenlerde içmeyenlere göre böbrek fonksiyonlarında daha hızlı bir azalma olduğu bildirilmiştir.

Sigara içilmesinin diyabete bağlı böbrek yetersizliği dışındaki diğer böbrek hastalıklarında da olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. Kronik glomerülonefritte ve polikistik böbrek hastalığında sigara içilmesinin böbrek yetersizliğini hızlandırdığı görülmüştür.

Sigara, böbrek arteri ve dallarında aterosklerozu kolaylaştırarak böbrek arterinde darlık ve buna bağlı kan basıncı yüksekliğine yol açabilir. Ayrıca, böbrek arterindeki darlık sonucu oluşan böbrekteki kanlanma azalmasına bağlı olarak böbrek yetersizliği gelişmesini hızlandırabilir.


*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmalısınız.