Diyabet olduğumuzu nasıl anlarız?
02 Ekim 2018



Çok su içme, çok idrara çıkma, çocuklarda özellikle olmak üzere gece idrar kaçırma,yemek yemeye rağmen kilo kaybı, aşırı yorgunluk, çabuk yorulma  diyabet belirtileridir.  Daha az sıklıkla bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, kaşıntı, genital bölgede mantar enfeksiyonları ve inatçı enfeksiyonlar gözlenir.

Bu belirtiler tip 1 diyabet hastalarında, insulin eksikliği nedeniyle  hızlı gelişir (15 gün- 1 ,2 ay), erişkin hastalardaki tip 2 diyabet vakalarında belirtiler yavaş ilerler. Tip 1 diyabet hastalarının bazılarında hastalık belirtileri başlamadan 15 gün- 1 ay önce üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme hikayesi alınabilir. 

Kan şekeri hızla yükselir ve böbrekler aşırı miktardaki şeker ile birlikte fazla miktarda suyu idrarla dışarı atar. Bu durum çok miktarda idrar çıkışına yol açar. İdrarla fazla su kaybedilince susama hissi artar ve hasta çok su içmeye başlar. Şekerli içecekler tüketiliyorsa, kan şekeri daha da fazla artar. İnsülin eksikliğinde şeker, kas ve dokuların çoğu tarafından kullanılamadığından, hasta kilo kaybeder; çünkü enerji kaynağı olarak yağ depoları kullanılır. Sonra hasta giderek halsizleşir.

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmalısınız.