Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
Tam buğday unundan yapılmış ürünleri tercih edin.Pirinç pilavı,makarna yerine bulgur pilavı,kepekli makarnayı tercih edin.
Haftada en az 1 defa kurubaklagil tüketiniz.
Haftada 2-3 defa balık tüketiniz.
Kırmızı et yerine sıklıkla beyaz eti tercih ediniz.
Tükettiğiniz süt,peynir,yoğurt türü besinlerin yarım yağlı veya yağsız olmasına dikkat ediniz.
Bol su için,diğer tükettiğiniz içeceklerin şekersiz veya diyet olup olmadığını kontrol edin.
Yemeklerde katı yağ kullanmayınız,onun yerine sıvı yağı tercih ediniz.Yağlar kalori açısından zengindir ve zayıflama diyetlerinde fazla önerilmemektedir.
Ara öğünlerde şekerli yiyecekler,cips,kurabiye,börek,çörek gibi besinleri tercih etmeyiniz.
Sağlıklı ve doğru beslenerek kilonuzu koruyabilir,şeker seviyenizi normal düzeylerde tutmayı başarabilirsiniz.
Diyabet Besin Piramidi besinleri 6 gruba ayırır.Burada beslenme mizdeki en alttaki geniş yeri tahıl grubu oluşturmaktadır.Bunun anlamı tahılların beslenmemiz üzerinde çok önemli bir yerinin olmasıdır.Piramitin en üstteki en dar alanını şekerli,yağlı yiyecekler ve alkol oluşturur. Bu grubun sınırlı tüketilmesi gerekir. Diyabet hastalarının şekerli yiyecekleri tüketmesi önerilmemektedir.
Karbonhidratlar
Karbonhidratlar 3 grup altında toplanır:
Nişasta ve nişastalı yiyecekler
Şeker
Lifli besinler
Nişasta
Buğday, mısır,bezelye,patates,kurubaklagiller,arpa,çavdar.
Tahıl grubu kendi arasında gruplandırılır;öğütülmüş tahıl,öğütülmemiş tahıl. Tahıl 3 bölümden oluşur.Kepek,tohum ve endosperm.Kepek buğdayın en dış tabakası,lif ve B vitamini,minerallerden zengindir.Ondan sonra gelen diğer bölümü tohum oluşturur.Esansiyel yağ asitleri ve E vitamini içerir.Endosperm en yumuşak en alt,orta bölümü oluşturur.Öğütülmemiş tahıl,özü alınmamış demektir.
Eğer öğütülmemiş tahılları tercih ederseniz,bu üç bölümden bütün vitamin ve mineralleri almış olursunuz.Ayrıca içeriğindeki lif,uzun süre tokluk hissi veriri,glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekerinin hızla yükselmesini engeller.
Şeker
Şekerin değişik isimleri bulunmaktadır.Sofra şekeri,çay şekeri,kahverengi şeker,bal vb...
Sofra diğer kimyasal adı sükrozdur.Meyve şekeri fruktoz,sütün içeriğindeki şeker ise laktoz olarak bilinir.Basit şeker dediğimiz bu gruptaki besinleri içeren gıdalar şeker hastaları(diyabet) hastaları için önerilmemektedir. Şekerli besinler tüketildiğinde kan şekeri çok hızlı yükselir.Bu nedenden dolayı kişilerde ani hipoglisemi komaları gerçekleşmediği sürece şeker önerilmemektedir.Ayrıca şeker yüksek kaloriye sahiptir.
Lif
Hayvansal ürünler lif içermez.(süt,yumurta,peynir,et,balık gibi...)
Lif bitkilerin sindirilemeyen bölümlerini oluşturur.Meyve ve sebzeler, öğütülmemiş tahıllar,kurubaklagiller lif içerir.Lifli besinler kabızlığı önler,kan şekerinin hızını dengeler.Lif,önemli vitamin ve mineralleri içerir.
Ekmek Değişimleri
1 ince dilim(25 gr) 1 ince dilim(25 gr) 1 ince dilim(25 gr) 3 yemek kaşığı 3 yemek kaşığı 3 yemek kaşığı 1/2 adet 1/2 adet 1 kase(1 kepçe kadar) 1 küçük boy 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 2 adet 1 adet 3 adet 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 3 yemek kaşığı
|
(Bir değişimi 15 gr karbonhidrata gr protein içerir.)
Beyaz Ekmek
Kepekli Ekmek
Çavdar Ekmek
Bulgur pilavı
Pirinç pilavı
Makarna
Poğaça ( sade )
Simit
Tüm Çorbalar
Patates
Patates yemeği
Patates püre
Kepekli grissini
Kepekli galeta
Kepekli diyet bisküvi
Kuru fasulye
Nohut
Yeşil mercimek
Barbunya
Kısır
Sebzeler
Tüm sebzelerin düşük yağ ve kaloriye sahip olmaları tercih nedenidir. Sebzeler vitamin,mineral ve lif bakımından zengindir.
Ispanak, brokoli, karmbahar, brüksel lahanası, havuç, domates, salatalık, kıvırcık salata, kara lahana, kuzu kulağı, hindiba gibi...
Sebze Değişimleri (Bir Değişim Sebze 6 Gr Karbonhidrat 1 GR Protein İçerir)
1 küçük boy 1/2 su bardağı 4 orta boy 10 orta boy 2 orta boy 15 yaprak 5-6 yaprak 1 küçük boy 5 orta boy 1 orta demet 3-4 orta boy 1 orta boy 1 küçük boy 1/8 orta boy 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 1 orta boy 1/2 su bardağı 1 orta boy 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 4 yemek kaşığı 1 orta boy
|
Domates
Domates suyu
Çarliston biber
Yeşil sivri biber
Yeşil dolma biber
Kıvırcık
Marul
Salatalık
Kırmızı turp
Maydanoz
Yeşil soğan
Kuru soğan
Kereviz
Kırmızı lahana
Lahana
Karnabahar
Taze kabak
Patlıcan
Ispanak
Pazı
Ebegümeci
Bamya
Taze fasulye
Semizotu
Havuç
Havuç suyu
Şalgam
Bezelye
Pırasa
Bakla
Enginar
Meyveler
Piramidin,diğer bir kısmını ise içeriğinde karbonhidrat bulunan meyveler oluşturur. Meyveler vitamin,mineral ve lif içerirler.
1 küçük boy 3 adet 1 küçük - 1/2 büyük 1 adet 12 adet 14 adet 1/2 adet 1 orta boy 1 orta boy 1 orta boy 1 büyük boy 15 iri tane 6 adet 10 adet 3-4 adet 6-7 adet 1 orta boy 1 orta boy 1/4 orta boy 1/2 küçük boy 1 ince dilim 1 ince dilim 1 adet 3 adet 5 adet 1 yemek kaşığı dolu 1 adet 1 çay bardağı 1 çay bardağı 1/2 su bardağı 1/3 su bardağı 1/2 su bardağı 1/2 su bardağı
|
Elma
Kayısı
Muz
Taze incir
Kiraz
Vişne
Greyfurt
Turunç
Portakal
Limon
Mandalina ....
Üzüm
Yeni dünya ...
Yeşil Erik
Kırmızı Erik ..
Çilek
Şeftali
Armut
Ayva
Nar
Kavun
Karpuz
Kuru incir
Kuru kayısı ...
Kuru erik
Kuru üzüm ....
Kivi
Portakal suyu
Greyfurt suyu
Elma suyu ....
Üzüm suyu ...
Vişne suyu ...
Nar suyu
Süt ve Süt Ürünleri
Protein,kalsiyum ve diğer vitaminler açısından iyi bir besin kaynağıdır.
İçerisinde karbonhidrat bulunur.
Diyette tüketilecek süt ürünlerinin yağsız veya yarım yağlı olanları doymamış yağ içeriğinden tercih edilmelidir.
Süt Grubu
(BİR DEĞİŞİM 9 GR KARBONHİDRAT,6 GR PROTEİN,6 GR YAĞ İÇERİR)
1 SU BARDAĞI(200 mİ) 1 SU BARDAĞI(200 mİ) 2 SU BARDAĞI(400 mİ) |
SÜT 1 SU BARDAĞI(200 mİ)
YOĞURT 1 SU BARDAĞI(200 mİ)
AYRAN 2 SU BARDAĞI(400 mİ)
Et ve Et Ürünleri
Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, kuru fasulye,peynir,en iyi protein kaynakları olup,vitamin ve mineral içerirler.
Haftada 1-2 kez kırmızı et,onun dışında genellikle tavuk (derişiz) ,hindi, balık, yağsız ton balığı tüketilmelidir.
Pişirme yöntemi olarak; ızgara,haşlama,buğlama,fırında tercih edilmelidir. Kolesterol problemi yoksa haftada 1-2 kez haşlanmış yumurta tüketilebilinir.
Et Grubu
(1 Değişim 6 GR Protein, 5 Gr Yağ İçerir)
1 kibrit kutusu kadar 2/3 kibrit kutusu kadar 2/3 kibrit kutusu kadar 1.5 kibrit kutusu kadar 1.5 kibrit kutusu kadar 1 adet 160 gr(1/4 kutu) 1 adet(30 gr) 1 avuç içi büyüklüğünde 3-4 parça 1 yumurta büyüklüğünde 1 adet 1 adet 1 dilim
|
Beyaz peynir
Kaşar peynir
Tulum peynir
Light beyaz peynir
Light kaşar peynir
Üçgen eritme peynir
Diyet ton balığı
Köfte
Biftek
Kuşbaşı
Tavuk
Yumurta
Sosis
Salam
Alkol hipoglisemiye neden olur.Alkol alınmadan önce kan şekeri ölçülmelidir. Alkol alındığı zaman, gece yatmadan önce kan şekeri kontrol edilmeli,eğer düşükse kanşekerini yükseltmek için birşeyler yenilmelidir.
Aç karnına alkol alınmamalıdır.Mutlaka yanında birşeyler atıştırılmalıdır. Alkol kana çabuk karışır.İçtikten 5 dk sonra kanınızda sayım yapılabilinir.30-90 dk sonra en yüksek seviyesine ulaşır.
Glisemik İndeks Nedir ?
Yiyeceklerin kan şekerini yükseltme hızlarına “ GLİSEMİK İNDEKS “ denir. Bir yiyeceğin glisemik indeksi nekadar yüksekse, yedikten sonra kan şekeriniz o kadar çok yükselecek demektir.
Şeker Hastalarına Önerilmeyecek Yiyecekler
Çay şekeri
Şeker ve şekerlemeler
Reçel ve marmelat
Pekmez , bal
Çikolata
Hazır meyve suları
Pasta ve tatlılar
Meşrubatlar
Günde en az 8-10 bardak su içiniz.
Beslenmenin yanında fiziksel aktivite göz ardı edilmemelidir.