Sağlıklı böbrekler için nelere dikkat etmeliyiz?
04 Ekim 2018


Böbrek sağlığı için böbreğin fonksiyonlarını bozacak zararlı maddelerin kullanımından ve böbreği yoracak alışkanlıklardan uzak durmak gerekir.

Yeterli SU İÇMEK zorundayız

Yeterli su tüketilmediğinde vücutta toksin ve diğer atık maddeler birikir. Bu toksinleri atmak için böbrekler ekstra çalışmak zorunda kalır. Bu durum böbreklerin erken yıpranmasına neden olur.

Uzun süre idrar TUTMAMALIYIZ

Gün içinde alışılan ortam haricinde tuvalete girememek için idrarın uzun süre tutulması böbrek taşından böbrek yetmezliğine kadar pek çok soruna yol açabilir.

Tuz ve şeker TÜKETİMİNİ azaltmalıyız

Fazla tuz tüketmek, tansiyonu yükselterek böbreklere binen yükü arttırır. İdeal günlük tuz tüketimini 5 gram (bir çay kaşığı) kadardır. Yiyeceklerinizin üzerine fazladan tuz dökmeyiniz, tuz tüketiminize dikkat ediniz.

Fazla şeker tüketen kişilerin idrarında protein atılımı artar. İdrarda proteine tespit edilmesi ise böbreklerin yeterince iyi çalışmadığının gösterir.

Dengeli BESLENMEK önemli

Kırmızı et başta olmak üzere fazla hayvansal protein tüketmek böbreklerin fazla çalışmasına neden olur ve böbrekleri yorabilir, sebze meyve ve proteinden dengeli beslenmek böbrek sağlığı içinde önemlidir. Vitamin ve mineral eksiklikleri de böbreklerde taş oluşmasına neden olabilir. Böbrek taşından korunmak için magnezyum ve B6 vitamin seviyesi önemlidir.

Aşırı KAHVE tüketiminden kaçınılmalı

Tıpkı tuz gibi kafeinin de tansiyonu yükseltici etkisi vardır ve böbreklerin yorulmasına neden olur.

Sigara Kullanımı sadece AKCİĞERLERİNİZ için değil BÖBREKLERİNİZ için de çok zararlı

Sigaranın üriner sistem üzerine karsinojenik etkileri vardır. Sigaranın böbrek, böbrek pelvisi, üreter ve mesane karsinomu gelişmesini kolaylaştırıcı etkisi uzun yıllardan beri bilinmektedir. Bunların dışında, son yıllarda, sigaranın böbrek fonksiyonları üzerine olumsuz etkilerinin olduğu ve böbrek hastalarında böbrek yetersizliği gelişmesini hızlandırabileceği anlaşılmıştır.

Alkol tüketimi

Alkol böbreklere zararı dokunan başlıca toksinler arasındadır. Çok fazla tüketildiğinde hem böbrekler hem de karaciğere risk oluşturur.


*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmalısınız.